Ανεμομείκτες

Αντιπαγετική προστασία καλλιεργειών

Το φαινόμενο του παγετού, παρατηρείται το χειμώνα και την άνοιξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν επικρατεί άπνοια και δεν υπάρχουν σύννεφα. Τότε διαφεύγει θερμότητα από το έδαφος, λόγω ακτινοβολίας προς το διάστημα.

Η επιφάνεια της γης, χάνοντας τη θερμοκρασία της,  δημιουργεί ένα ψυχρό στρώμα αέρα, που με την πάροδο του χρόνου διευρύνεται.

Τα στρώματα του αέρα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος (8,5 - 15 μέτρα), δεν επηρεάζονται και παραμένουν θερμότερα. Η πτώση της θερμοκρασίας κάτω του μηδενός προκαλή τη διαστολή των υγρών που εμπεριέχονται στους φυτικούς ιστούς, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τη νέκρωση μέρους ή όλου του φυτού.

Τότε ακριβώς, ο ανεμομείκτης, τίθεται αυτόματα σε λειτουργία με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη.

Ο θερμοστάτης εκκίνησης ρυθμίζεται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας που προστατεύεται. Π.χ για την προστασία των πορτοκαλιών, ο ανεμομείκτης, πρέπει

να τεθεί σε λειτουργία στους 0,5 βαθμούς κελσίου και να σταματήσει στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη λειτουργία του ο ανεμομείκτης, προκαλεί την αναστροφή των αερίων μαζών και μεταφέρει τις θερμότερες αέριες μάζες (που υπάρχουν στο ύψος των 8,5 - 15 μέτρων)

στην επιφάνεια των καλλιεργειών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την ανύψωση της θερμοκρασίας του εδάφους προσφέροντας την καλύτερη δυνατή αντιπαγετική προστασία στα φυτα.

Ο Δημήτρης Μαρκάκης, με περισσότερη από 50 ετών εμπειρία στο χώρο της κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων και συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας, εγγυάται την κατασκευή ανεμομεικτών υψηλών προδιαγραφών. Επιλέγει την τοποθέτησή τους στην ενδεδειγμένη θέση και παρέχει συνεχή επίβλεψη της λειτουργίας τους καθώς και τη διαρκή τεχνική τους υποστήριξη.

Ένας μεγάλος αριθμός ανεμομεικτών που έχει κατασκευαστεί βρίσκεται σε λειτουργία στη νότια Ελλάδα προστατεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις καλλιέργειες από τον παγετό.